onsdag 2 februari 2011

En busstur till Guangzhou

Fidde letar efter sina uppsugna tangenter i dammsugarpåsen...
Gott med jordgubbar!

 
 I skrivandets stund smälls det en massa fyrverkerier lite överallt över Guangzhou. Vi ser dem hyfsat från vår lägenhet. De verkar även skicka upp några slags lyktor som brinner och som sakta men säkert stiger upp mot skyn. Tidigare idag var Fidde nere i receptionen och frågade om det skulle smällas några fyrverkerier i närheten av oss här, men antingen är det språk problem eller så firar inte hotellpersonalen nyår för de verkar tycka att vi är lite dumma.

Dagen har bjudit på en utflykt in till Guangzhou centrum. Vi skulle begett oss dit redan igår, men Erik hade lite feber på morgonen så vi vågade inte ge oss iväg. Vi hade redan innan bestämt oss för att ta bussen och det blev lite på vinst eller förlust. Vi löste biljetter till Tianhe sports center. En ren chansning. 16 kronor tur och retur. Sedan bar det iväg i en väldig fart. Även denna chaufför hade fått sitt körkort i lycko-kakan.




Ett bra riktmärke är Canton tower byggnaden som vi var uppe i för några veckor sedan och vi kretsade lite kring den. Vi såg ett köpcentrum och blev lite veliga över om vi skulle hoppa av, för tänk om det är det enda köpcentret i staden med över 15 miljoner invånare? Men vi velade lite för länge och dörrarna stängdes. Istället hoppade vi av vid slutstationen. Direkt hörde vi hög musik och vi följde ljudet och kom till ett inhägnat område med massa marknadsstånd i rött och gult. Där var fullt med folk som strömmade in och ut så vi gick in. Vi handlade vindsnurror till barnen, det verkar vara något som är typiskt för nyåret här, de allra flesta kineser, både vuxna och barn, går omkring med sådana.


Här fanns även mycket blommor så jag antar att det var en sådan flower market som också är typiskt för det kinesiska nyåret.


Efter lite fotografering begav vi oss därifrån för att kolla in andra sidan vägen. Vi tog oss nerför trapporna, Erik fick hjälp av en snäll militär, under vägen och upp igen och lyckades hitta en fantastisk fontän som sprutade vatten flera meter upp i luften. Erik ville bada men jag lyckades få honom att förstå att det var för kallt.


Här i jämte låg Starbucks som fidde tjatat om ända sedan Hong Kong så där åt vi lunch. Ok men inte mer.


I anslutning till Starbucks låg en shopping galleria, flera våningar hög och full med alla sorters mode. Skäms lite för att säga att jag gick därifrån med en H&M kasse. Hade ju varit roligare att hitta något från en kinesisk affär egentligen. Men jag hinner nog shoppa mer. Vi tog oss till fjärde våningen där de skulle sälja sport kläder. Jag skulle så himla gärna vilja komma igång med lite löpning, men alla träningskläder är ju i Sverige. Vi hittade både löparskor, bh, t-shirt, byxor och jacka. Även fidde fick med sig ett par löparskor och nya byxor hem. Inte för några prutpriser, men vip kunder hann vi ändå bli med lite procent innan vi gick därifrån.



Översta våningen var vigd åt barnen. Här fanns en 4D-bio, ett Indiana Jones hus, ett skräck-hus, radiobilar, karuseller, lottstånd och spelautomater i mängder. Det kändes lite Las Vegas över hela stället. Kineser vet verkligen hur man roar sig. Helt galet. Hög musik och grejer överallt. Erik provade radiobilar och karuseller och försökte vinna gosedjur men det blev tre pennor istället. Fidde blev sugen på bion så Erik och han gick dit. När de kommer tillbaka springer Erik mot mig, nästan förtvivlat ropande, -Mamma där var en mygga! Erik är verkligen inte förtjust i våra flygande små insekter, så detta var väl kanske ingen hit.




 


Innan vi begav oss ut från köpcentret blev det ett besök på Pizza hut, men jag måste säga att jag återigen blev besviken på maten. Jag tycker inte att jag brukar vara kräsen, men just nu är det inte mycket som faller mig i smaken.



Toalett besök fick det också bli innan vi gick ut. Tur att vi hade servetter med oss för papper fanns det inget och lyckligtvis en riktig toalett utav alla 20. Vet inte hur jag hade löst det annars.


Innan vi begav oss mot busshållsplatsen så såg vi nog en 4-5 liknande shopping-gallerior. Jag som nästan undrat vart alla normala kineser köper sina kläder. Jag har tänkt att det omöjligtvis kan vara så att alla handlar på Silk market, eller i sådana små affärer som finns här i Clifford, för här känns det mest som väldigt udda kläder, kläder som var moderna för ett ganska bra tag sedan. Jag minns när vi gick omkring på Silk marketen, då tänkte jag rätt ofta; –Tänk om vi var bjudna på maskerad, då skulle jag kunna köpa det där. J. Men nu vet jag, var de handlar. Här fanns mycket att välja mellan i samma prisklass som hemma.

Vilka kontraster det blir. Häromdagen gick vi omkring bland smutsen med hönor och ankor runt omkring oss och idag är allting så storstilat och fräscht. Den ena byggnaden högre än den andra. Fantastiskt.

I skrivandets stund, 2 timmar sen jag började med inlägget, skjuter de fortfarande fyrverkerier. Gott nytt år!

2 kommentarer:

  1. Hejsan och god fortsättning får jag väl önska då eftersom "ert" nyår nyss börjat. I natt pratade de ganska mycket om just det kinesiska nyåret på radion när jag delade tidningar. Det verkar vara ett lyckosamt år som kinenserna går till mötes enligt den rapporten. Mycket positivt som skulle hända människan under året. Intressant att lyssna på lite olika rapporter från runt världen på natten. Många från utlandet som lyssnar på svensk radio via nätet numera och många hör av sig till nattprogrammet. Tänk vad fantastiskt det är med tekniken som gör att avstånden krymper.
    Kul att ni "vågar" er ut på allt längre utflykter och hittar nya spännande saker att uppleva.
    Det är så roligt att höra att du Veronika verkar känna dig mer och mer hemma.
    I dag har vi haft nästan lite våraning i luften, ordentligt takdropp och lite små solstrålar emellanåt.
    Ha det gott och var rädda om varandra och tack snälla för att vi här hemma får uppleva en del av er värld just nu.
    Kram Inga

    SvaraRadera
  2. hej!
    gud vad kul!åhh vill till Kina!!
    Ebba fick klistermärkerna igår, hon tackar verkligen. Hon har klistrat fram och tillbaka med dem.hon var mycket imponerad att brevet var till henne, att det stod hennes namn på det.och så var det från Hugge och Ejick också!
    kram kram

    SvaraRadera